Kdo smo

Grad Tabor Laško

Ob vznožju mogočnega Huma, na meji med mestom in naravo, se za srednjeveškim obzidjem dviga Grad Tabor. Za svojimi grajskimi vrati skriva davno zgodovino in pripoveduje novo, pisano prihodnost.

Prve omembe gradu segajo v listine iz davnega leta 1145, poznejša pričevanja pa ga opisujejo kot last Celjskih grofov, ki so v njem uživali ob občasnih lovskih prireditvah in viteških igrah.

Po turškem požigu – leta 1487 – je bil grad predelan v protiturški tabor, od koder tudi izvira njegovo ime. S koncem turških upadov je kot opuščena trdnjava dolga stoletja sameval in propadal. Ruševine so prvič očistili v pedesetih letih in sicer krajani sami v okviru Turističnega društva. Poskrbeli so tudi za elektivikacijo. Z obnovo se je trudil tudi zasebnik, ker pa je obnova gradu zahtevna naloga, je le ta
dolga leta sameval.

Njegovo samevanje je med leti 1984 in 1988 s celovito obnovo preprečila Pivovarna Laško ter mu s pomočjo izjemne strokovne ekipe pod vodstvom arhitekta Andreja Kemra vlila novo življenje. Andrej Kemr, Tomaž Kržišnik in Miljenko Licul so za obnovo gradu prejeli Plečnikovo nagrado za leto 1988.

Restavracija Grad Tabor Laško svoja vrata prvič odpre v letu 1989.

Pivovarna Laško je oblikovala svojo lastno gostinsko ekipo, ki je bila izjemno uspešna in prejela tudi nagrado za svoje delo - priznaje za odličnost - Red sv. Fortunata, eno pomembnejših svetovnih nagrad v gostinstvu. Skrbeli so tudi za izobraževanje mladih gostincev in veliko uspešnih na tem področju se radi spomni svojih začetkov na Gradu Tabor Laško.

Zamisel o lastni restavracijski ekipi je Pivovarna Lapko opustila  leta 1997. V  gradu torej že leta domujejo najemniki. Od aprila 2011 dalje Pivovarna Laško sodeluje s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom in na Gradu Tabor svoja pisana peresa razpira Pavus – restavracija, ki z lokalnimi in sezonskimi dobrotami sledi najsodobnejšim kuharskim trendom, v sebi pa skriva mnogo pozitivne energije, ki ob svežih vonjavah in prijetnih okusih prevzame vsakega obiskovalca.

Leta 2019 - 30 let po otvoritvi - pod svoje okrilje prevzame državno podjetje DSU, ki pa z Občino Laško sklene pogodbo o dolgotrajnem najemu in tako ohrani grad v rokah laščanov.

Bodite vedno obveščeni!

Naročite se na naše kulinarične novice in ničesar ne zamudite.

Evropski sklad za regionalni razvoj