Večer kulinarične poezije: Zdravljičinih 170

Jezični dohtar Marko Pavčnik je v goste povabil Branka Podmenika, tudi svojevrstnega jezičnega dohtarja.

Ljudje,
zdaj se jé
izpod kuhalnic Podmenika in Pavčnika;
in po Prešernovo se pije
vina Medot, z nasvetom Tonija Gomiščka;
vabi Pavus vas,
v petek, 7. 2., bo dan za nas,
in 19-ta ura bo pravi čas!
 
Cena meščanskega menija 19. stoletja s šestimi krožniki in z vini: 48,00 eur
Rezervacije so obvezne.
Tel. 03 62 00 723
 
Pa pojdimo po vrsti:
 
Kaj se bo kuhalo?
Glede na datum večera, bo tematika temu primerna. 170 obletnico slovenske himne Zdravljice je potrebno primerno počastiti. Prešernovemu času se bosta skušala približati tudi gastronomsko. Kaj in kako so takrat jedli, bomo izvedeli iz kuharskih knjig tistega časa.
 
Kdo bo kuhal?
 
Marko Pavčnik je v svojo grajsko restavracijo povabil enega od svojih mentorjev iz šolskih dni. Branko Podmnik je namreč na gradu delal ravno v času, ko je svojo profesinalno pot s pripravništvom na gradu začel tudi Marko (1997). Nedvomno je grad v tistem času sodil med najboljše restavracije tistega časa. Način dela, razmišljanja in standardi dela so nedvomno pustili svoj pečat v Markovem profesinalnem delu, čeprav se tega takrat morda še ni zavedal.
 
Kdo je chef Branko Podmenik?
 
Branko je bil del grajske ekipe vse od celovite obnove grado s strani lastnika t.j. Pivovarne Laško in v ekipi ostal vse do trenutka, ko se je Pivovarna odločila dati grad v najem.  Potem je delal še marsikje, ves čas pa se je posvečal tako svojemu izobrazevanju kot izobraževanju mladih. Sodeluje pri projektu Kuhna pa to, ki je namnjen prav njim. Bil je tudi član Slovenske kuharske reprezentance in uspešno zastopal Slovenijo na tekmovanjih, saj se je ekipa vedno vrnila z medaljo. V zadnjem času se posveča tudi obuditvi starih rudarskih jedi in jedi, ki  so bile značilne za podrožje zasavja in jih rešiti pred pozabo oz. jih posodobiti do te mere, da jih spet lahko uvrstimo v sodobno kulinariko. Le tako se bodo ohranile. Tako se zdi, da mu je izbrana tema, še posebno pisana na kožo. Je strasten zagovornik uporabe zelišč in povsod kjer kuha uredi velik zeliščni vrt. Veliko se posveča tudi naravnemu kuhanju in zdravemu načinu prehranjevanja.
 
In kaj se bo po Prešernovo pilo?
 
V soorganizaciji Hiše dobrih vin - Koželj smo k sodelovanju povabili vinsko hišo Medot. Zastopal jih bo Toni Gominšček, eno-gastro publicist, novinar in bivši direktor Vinoteke Brda. Vodil je veliko degustacij in predavanj o vinu ter vinski kulturi na specializiranih seminarjih doma in v tujini (Ljubljana, Varaždin, Rim, Siena, Mirano, Torino, Bra, Moskva...). Je dobitnik nagrade konventa sv. Urbana za širjenje vinske kulture.
 
MEDOT je posestvo sredi vinorodnih Brd, še danes poimenovano po gospodarju Ciril-Metodu Simčiču (1882-1974), čeprav je sodobno klet ustanovil njegov sin Zvonimir (1921-2008). Sama vinska zgodba se začenja že nekaj rodov prej in se nadaljuje z mlajšimi, ki ostajajo zvesti hišnim vrednotam. Med temi je, daleč v ospredju, selekcija in vzgoja rumene rebule. Brda in Brici so zrasli ob rebuli. Dajala je vino za petek in svetek, vendar so kmalu spoznali, da najboljše grozdje zraste v bregu, na lapornatih tleh, ki ji pravijo opoka, v vinogradih, obrnjenih proti jugu. Z vsem tem se kmetija, ki je zložno rasla od leta 1812, lahko pohvali. Danes obdelujejo 2,5 ha, od katerih ima najstarejši 30 let. Rumena rebula, obogatena s chardonnayem in modrim pinotom, je osnova njihovih klasičnih penin.
http://www.medot-wines.com/si/
http://www.kozelj.si
 
Če vas torej zanima, kaj nastane, ko se za en sam večer združita nekdanja sodelavca in prijatelja in ustvarjata variacje na temo meščanskih jedi 19. stoletja, vse skupaj popestreno z vini kmetije, ki ima svoj korenine v istem stoletju, se nam pridružite!
 
Znan meni kulinaričnega večera:
 

HLADNA PREDJED: Branko Podmenik

Frišen jezik s hrenom in iz kuhanga vina zos

Zorjen telečji jezik, mandeljni in hren, puding kuhanega vina, nešplji in sveži poganjki

xxxxx

JUHA: Marko Pavčnik

Lemonova župa

Goveji consome z jajcem in limono

xxxx

TOPLA PREDJED: Branko Podmenik

Gobov koh in šnitlehov zos

Narastk iz jurčkov, priželjc s smetano, jačna krema, drobnjakova omaka, drobnjakovo olje

xxxx

TOPLA PREDJED: Marko Pavčnik

Špikana riba

Ščuka, sardela, kisla smetana, peteršilj

xxxxx

GLAVNA JED: Branko Podmenik

Piške v mizelnah, tinstane jetre piške in tabel ohrovt

V lastnem soku dušena domača kokoš, koruzni drobljenec, ragu vongol, pečen ohrovt s topinamburjem, redukcija kokošje juhe z esenco limone, sveža zelišča

xxxxx

Sladica: Marko Pavčnik

Zapečeno mleko, cimetov štrukelj in jabolčna župa

 

 
Vabljeni!
 
 


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Restavracija Pavus